zaterdag 25 maart
11°C
11 km

Protest tegen nieuwe verkaveling in Oosterzele

Buurtbewoners van de Achterdries in Oosterzele protesteren tegen de komst van een nieuwe verkaveling in hun straat. Die zou op een perceel komen waar nu meer dan honderd waardevolle bomen staan. De verkaveling zou veertien huizen tellen, maar dat ziet de buurt niet zitten. ZE dienden intussen al meer dan 150 bezwaarschriften in tegen het project. De gemeente Oosterzele belooft intussen transparantie in het dossier, maar volgens schepen Els De Turck, is er nog niets beslist.

Op de hoek van de Voor - en Achterdries in Oosterzele wil een Eeklose bouwpromotor een nieuwe verkavelingswijk met daarin veertien woningen neerpoten. Op het stukje grond staan nu meer dan 100 bomen, voornamelijk eiken. En volgens de archeologische bronnen zou op deze plek ook de gemeente Oosterzele ontstaan zijn. Voor de buurtbewoners van de Achterdries redenen genoeg dus om tegen de bouwplannen te protesteren.

Jo Uyttendaele, buurtbewoner Achterdries Oosterzele: "Bomen van honderd jaar of meer zijn belangrijk omdat ze veel grondwater opnemen, bij regen ook tegenhouden dat alle water naar de grond doorsijpelt, maar worden opgevangen door hun bladeren.  Maar ze brengen ook verkoeling, in de zomer als het warm is dan zorgen die bomen er toch wel voor dat het hier een paar graden frisser is, dus die bomen zijn heel erg waardevol, Maar daarnaast heb je ook het feit dat er veel gebouwd wordt in Oosterzele, vooral op de plek waar we ons nu bevinden zijn er in korte tijd toch een 70-tal wooneenheden bijgekomen, er komen er nog 150 bij en dan gaat men eigenlijk het enige rustpuntje binnen gans dat gebied ook gaan volbouwen.

De buurtbewoners zouden op deze plek dan ook liever een nieuw buurtparkje zien verschijnen, waarin deze waardevolle nog meer tot hun recht zouden komen. Ze dienden intussen al meer dan 150 bezwaarschriften in bij de gemeente Oosterzele. Die beloofde alle bezwaren grondig te bestuderen, maar zegt er intussen ook bij dat het perceel ingekleurd als woongebied.

Els De Turck (CD&V), schepen van Ruimtelijke Ordening Oosterzele: "Het is inderdaad een groene long binnen het woongebied, en we hebben aan de buurt beloofd om het inderdaad grondig te gaan bekijken, rekening houdend met de erfgoedwaarde, met de invulling of de manier waarop de site kwalitatief kan ingevuld worden het college wacht nu de verdere procedure af, dus het dossier is ingediend, Het openbaar onderzoek werd opgestart, men heeft nog tijd om bezwaren binnen te brengen en dan zal het college zich buigen over de bezwaren".