zondag 25 september
16°C
0 km

Raad van State geeft Zelzate gelijk: taxshift mag doorgevoerd worden

Zelzate mag een taxshift invoeren. Dat heeft de Raad van State beslist. Met de taxshift worden de gemeentebelastingen voor de inwoners en zelfstandigen verlaagd, de grotere bedrijven moeten meer betalen.

Een hogere oppervlaktebelasting voor bedrijven die groter zijn dan 5000 vierkante meter zodat de inwoners en zelfstandigen minder belastingen moeten betalen. Dat is waar de taxshift in Zelzate om draait. Het gaat om 30 grote bedrijven die samen 487.000 euro per jaar extra betalen.

Voka, ArcelorMittal, Jan De Nul en Rain Carbon krijgen ongelijk
Daardoor kon de gemeente Zelzate de gemeentebelastingen van 600 kleine zelfstandigen en KMO's met 100 euro verlagen en de milieubelasting voor alle gezinnen halveren. Maar werkgeversorganisatie Voka en de bedrijven ArcelorMittal, Jan De Nul en Rain Carbon gingen niet akkoord met die nieuwe taxshift en trokken naar de Raad van State. Daar hebben ze nu ongelijk gekregen. 

"Amper 0.09% van hun winst"
"Die taxshift kost de bedrijven amper 0,09 procent van hun winsten," zegt schepen van Klimaat Steven De Vuyst (PVDA). "Het gaat dus om bedragen die zij amper voelen. We halen hier als gemeentebestuur een stevige slag thuis voor onze inwoners en kleine zelfstandigen."