zaterdag 15 juni
18°C
2 km

Raad van State vernietigt vergunning voor industrieel kippenbedrijf

De Raad van State heeft eind vorige maand de milieuvergunning vernietigd voor het industriële kippenbedrijf in de Spinhoutstraat in Waarschoot.

Dat meldt het actiecomité Liever Open Ruimte, dat zich al jaren verzet tegen de komst van het bedrijf. De industriële kwekerij is intussen al gebouwd.

De kippenkweker kreeg in 2019 een milieuvergunning van de provincie Oost-Vlaanderen, ondanks het verzet van de gemeente Lievegem, het actiecomité en tal van bezwaarschriften tegen de bouw van het bedrijf.

Het actiecomité is naar eigen zeggen opgelucht over de vernietiging van de vergunning, maar toch voelt het als een verhaal met enkel verliezers.   

“Onze mooie gemeente en haar inwoners, die opnieuw een stuk van het typische open landschap zagen verloren gaan, want het bedrijf is ondertussen gebouwd. De grondgebonden landbouw, die door de komst van zo’n enorme agro-industriële installatie nogmaals minder ruimte heeft gekregen om aan echte “landbouw” te doen. Maar ook de betrokken pluimveehouder, die in onzekerheid terecht komt.”

Het dossier komt nu op de tafel van Minister Demir terecht, die binnen een aantal maanden een besluit moet nemen.

(foto: actiecomité Liever Open Ruimte)