Re-Connect, educatieve escaperoom in het Geraard de Duivelsteen

Wie wil kan vanaf vandaag deelnemen aan Re-Connect , een escaperoom in de catacomben van het Geeraard de Duivelsteen in Gent. Natuurorganisatie BOS+ wil daar mensen bewuster maken van de impact van hun smartphone op het klimaat.

De catacomben van het Duivelsteen combineren met een spelletje escaperoom. Het is op zich al een bezoekje waard. Maar wat meer is, dit escapespel geeft ook een educatieve boodschap mee. Die van de impact van je gsm-toestel op het klimaat.

Kato Vanden Bussche van BOS+ : “De gemiddelde smartphone doet 2,5 jaar dienst. Bij jongeren ligt de gebruiksduur nog lager. Die smartphone zit bovendien vol metalen waarvoor mijnbouw nodig is. Slechts 5% van de smartphones in België worden gerecycleerd. Het overgrote deel belandt op de afvalberg of in de kast.”

Verontrustende cijfers

Omdat de mijnbouw op zich al zorgt voor 7% van de ontbossing wil BOS+ iets veranderen. Via het spel en zijn puzzels proberen ze een aantal tips mee te geven om smartphones van de afvalberg te redden.

Japanners geven het goede voorbeeld

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio werden de medailles gemaakt uit gerecycleerde metalen van smartphones. De bewoners konden daarvoor hun oude smartphone binnenbrengen. En dat kunnen deelnemers aan Re-Connect ook doen. BOS+ zorgt dan voor de correcte recyclage van het toestel.  

Het escapespel kan je gratis spelen, reserveren kan via:  calendly.com/re-connect/gent?month=2021-08