Record voor UGent: nu al 8.000 nieuwe studenten ingeschreven

Vrijdag werd het academiejaar aan de UGent officieel geopend. Nu al een recordjaar, want op dit moment zijn er al 8.000 eerstejaarsstudenten ingeschreven in een bacheloropleiding. Dat is een stijging van 5,5 procent. 

Nog tot donderdag kunnen studenten zich inschrijven aan de UGent, maar nu al is de kaap van 8.000 nieuwe eerstejaarsstudenten gerond. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van de Gentse universiteit. "De Universiteit Gent is voor jongeren blijkbaar een aantrekkelijke universiteit", zegt rector Rik Van de Walle. "Ze vinden en waarderen ons, en dat is uiterst positief te noemen." Al betekent de stijging ook een uitdaging voor de universitaire leiding.  "De UGent zet sterk in op onderwijskwaliteit en dat vereist ook adequate investeringen in infrastructuur", zegt Van de Walle. "We stellen vast dat we op de grenzen stoten van wat wij op vlak van infrastructuur aankunnen." 

Omstreden studentenblok
Daarmij verwijst hij onder meer naar de omstreden bouw van een studentenblok aan De Sterre. Buurtbewoners en natuurorganisaties verzetten zich tegen de bouwvergunning, maar volgens Van de Walle is een alternatief voor de verouderde studentenhomes nodig: "We vragen concreet een verhoging van de investeringsmiddelen voor de financiering van gebouwen en het onderhoud ervan"