Renovatie van de toren op kasteel Borluut schiet goed op

De toren van het kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem staat nu al een aantal maanden in de stellingen. Maar tegen eind augustus zou de restauratie klaar moeten zijn. De toren was in erg slechte staat. Al het hout was rot en is vervangen door nieuw hout. Ook de zinken ornamenten en de leien op het dak zijn vernieuwd. 

Het kasteel Borluut is al enkele honderden jaren oud. De toren is er pas later bijgezet in 1914. Maar na al die jaren was het tijd voor een grondige restauratie. De werken zijn gestart in april en zitten nu in een laatste fase. Maar de schade in de toren was groter dan verwacht zegt projectleider Frank De Blauwer: ""Door de slechte herstellingen in de jaren 70 had men eigenlijk de bestaande structuur gespalkt, waardoor dat de originele houtstructuur niet meer zichtbaar was en dus eigenlijk ook niet meer te herstellen. Vandaar is er gekozen om de reconstructie uit te voeren. Zoals je kan zien: vanaf dit niveau tot helemaal bovenaan, inclusief de koepel is volledig hernomen met ons timmerwerk"

Wachten op verdere renovatie

De werken schieten goed op. Tegen eind augustus zou de toren klaar moeten zijn. Wat er met de rest van het kasteel zal gebeuren is nog niet duidelijk. De stad Gent heeft voorlopig nog geen plannen om ook de rest van het kasteel aan te pakken.