zondag 17 januari
0°C
0 km

Renovatie van historische trap naar Sint-Hermescrypte

 

 

 

In de Sint-Hermesbasiliek in Ronse willen ze een trap naar de crypte weer blootleggen. Die werd vroeger gebruikt om in processie de basiliek te betreden, maar in de 19e eeuw werd de toegang dichtgemaakt.

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de restauratie van de Sint-Hermesbasiliek in Ronse. Eerst werd de beeldengroep van Sint-Hermes aangepakt en nu zijn de daken van de zijkapellen aan de beurt.  In het derde restauratiedossier komt vooral de crypte aan bod.

Trap blootleggen
In de derde fase van de restauratie zal ook een oude trap naar de crypte weer blootgelegd worden. Die werd vroeger gebruikt om vanuit de crypte in processie de basiliek te betreden. Na een rondgang gebruikte men dan een andere trap om naar de crypte terug te keren. “Om de toekomstige processies opnieuw via de historische route te leiden wordt in deze fase van de werken eveneens de eerste trap opnieuw geopend”, zegt schepen Wim Vandevelde (N-VA).

Kostenplaatje
De totale kost van alle restauratiedossiers komt op 2.300.000 euro. Daarvan betaalt de stad 1.100.000, de provincie Oost-Vlaanderen legt 100.000 bij.