zaterdag 30 september
20°C
36 km

Sassepoort spoor 9 neemt "blijmaakmachine" in gebruik

Aan de Freinetschool "Sassepoort spoor 9" in Gent hebben ze een blijmaak machine in gebruik genomen. Begin dit schooljaar stapte de school mee in het "My Machine project" waarbij een samenwerking tussen verschillende scholen van verschillende niveaus moest leiden tot een nieuwe machine. De leerlingen van De Sasseport, spoor 9 bedachten de blijkmaakmachine. Het waren studenten ergotherapie van HOWEST die de droom waar maakten. Leerlingen van instituut Bert Carlier- de Cirkel in Gent,  timmerden de machine in elkaar. 

Lintjeknip zoals het hoort. De Blijmaakmachine is bij deze in grbruik genomen.  De leerlingen van de Freinetschool "De Sassepoort Spoor 9" die op het idee kwamen van de Blijmaakmachine mogen hem als eerste testen.

Fenna en Meryem -  leerlingen De Sassepoort - spoor 9: "Die machine maakt je juist blij als je verdrietig bent of boos of bang. Dan kan je daar met iemand inzitten en word je terug blij en lach je. Heeft het gewerkt? Ja . Hoezo heb je moeten lachen? Omdat we kleding tekende voor andere mensen en dat was grappig"

Een geslaagde test dus voor de blijmaakmachine. Om de kinderen te kunnen laten lachen moeten de juiste ingrediënten aanwezig zijn, dat was een taak voor een student ergotherapie van HOWEST in Kortijk.

Lore Roets – student ergotherapie HOWEST: "We hebben er opdrachtjes voor gemaakt en dat was eigenlijk een groter criteria, anders zouden ze daar gewoon in kunnen staan en niks doen. Aan de hand van de opdrachtjes hebben we dan ook ergopeutisch nagedacht. Wat kan er daar dan inzitten om hun ontwikkeling beter te maken?  We hebben er een tapijtje ingelegd, dat kan al inwerken op het sensorische. Maar ook het tekenen de motoriek, kunnen we allemaal mee bereiken met de machine".

MaÏté Van Keirsbilck – My Machine: "Het leuke aan My Machine dat alles kan, dat zijn meestal machines waar je van denkt dat is niet mogelijk. En toch kan dat omwille van de samenwerking van verschillende onderwijsniveaus. En elkaar talenten die samengebracht worden".