zondag 7 maart
-3°C
0 km

Sirenes weg in Zelzate, hoe nu waarschuwen bij gevaar?

Hoe kan je alle inwoners waarschuwen bij bijvoorbeeld een gevaarlijke brand in de buurt? Het wordt vanavond besproken op de gemeenteraad in Zelzate. Nu de sirenes op het dak van het gemeentehuis zijn verdwenen, vrezen enkele raadsleden dat niet alle inwoners worden bereikt.

Begin februari brak in de Gentse haven brand uit bij ArcelorMittal. Op de radio werd opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden, maar gemeenteraadsleden Frank Bruggeman en Filip Bruggheman vrezen dat niet iedereen die boodschap heeft gehoord. “Een heel terechte vraag”, zegt burgemeester Brent Meuleman.

BE-Alert
In 2017 heeft Vlaanderen beslist om de Seveso-sirenes overal weg te halen. ‘Inefficiënt en onduidelijk’, was de reden. De communicatie naar de burgers verloopt nu via sociale media en BE-Alert. Maar ook dat systeem zond geen waarschuwing uit toen het brandde bij ArcelorMittal. "Het bedrijf zelf hield de situatie in de gaten en volgens hen was er nooit een gevaar voor de omwonenden. Dan stuurt BE-Alert ook geen berichten", zegt burgemeester Meuleman. Toch hoopt hij dat nog meer inwoners zich inschrijven op BE-Alert zodat ze bij gevaar een sms krijgen.