woensdag 21 februari
10°C
12 km

Skyline, hoogbouw in de Lage Landen

Een cultuurtip voor liefhebbers van architectuur en hoge gebouwen. In het STAM in Gent opent morgen de nieuwe tentoonstelling Skyline, hoogbouw in de Lage Landen. Een expositie die niet alleen historische torens in de stad belicht, maar ook inzoemt op wolkenkrabbers en moderne flatgebouwen.

Wie een stad als Gent binnenrijdt, herkent de plek vrijwel onmiddellijk aan het silhouet van de drie torens. De skyline van een stad is als een soort handelsmerk, een uithangbord dat je al van ver kan opmerken. En als je het over een skyline hebt, dan gaat het meestal ook over het hebben van de grootste. Want hoe hoger de toren of spits van een kerk of kathedraal, hoe machtiger en welvarender de stad vaak ook was. In de tentoonstelling Skyline, hoogbouw in de Lage Landen onderzoekt het STAM de evolutie en de betekenis van de skylines van verschillende Belgische en Nederlandse steden.

Lars De Jaegher, curator expo Skyline: "We verrtekken van de Gentse skyline, die heeft ons aan het denken gezet, wat zien we daar allemaal op en hoe zijn die beelden van skylines tot ons gekomen, we kijken naar Gent maar ook andere landen in de Lage Landen, zoals Antwerpen, Leuven, rotterdam Utrecht maar zeker Rotterdam is een stad die heel interessant is om Gent mee te vergelijken - en we gaan dan ook dieper in op die twee steden. Gent en Rotterdam.

De tentoonstelling Skyline, Hoogbouw in de Lage Landen, loopt nog tot 21 mei in het STAM in Gent