vrijdag 29 maart
14°C
154 km

Slechte audit voor Oost-Vlaamse polderbesturen

Woon je in een poldergebied, dan moet je jaarlijks een polderbelasting betalen. Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir wil daar komaf mee maken. Bovendien wil ze ook de huidige, verouderde, polderbesturen grondig hervormen. Dat botst op weerstand bij sommige van die besturen, al zijn er ook die pleiten voor verandering. We gingen eens luisteren bij iemand van de Isabellapolder in het Meetjesland.

Overstromingen voorkomen en de droogte bestrijden, onder meer met deze stuwen. Het zijn de voornaamste taken van de polderbesturen. De zogenaamde dijkgraaf en zijn ontvanger-griffier innen daarvoor jaarlijks polderbelasting bij honderdduizenden inwoners van poldergebieden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil dat nu anders aanpakken en dat leidt tot protest bij sommige polderbesturen. Maar bij andere is er begrip. Naast de polderbelasting wil minister Demir ook de polderbesturen stevig hervormen, want die zouden te oubollig en te versnipperd zijn. Ruim 58 zijn er en ze dateren uit de middeleeuwen.

Noel Neyt, dijkgraaf Isabellapolder: "De democratische besluitvorming is er niet. Wat er ook foutloopt is het systeem van de volmachten. Mensen die volmachten krijgen, mensen die niks te maken hebben met de polder die hier komen beslissen wat er in de polders moet gebeuren. Dat zijn eigenlijk toestanden die niet meer van deze tijd zijn".