donderdag 25 april
10°C
71 km

Sluis krijgt nieuwste Van Dale cadeau

De laatste editie van het Van Dale woordenboek is vandaag overhandigd aan het Van Dale museum in Sluis. De stichting Van Dale, die de de naam en faam van de auteur in ere wil houden, schonk de drie delen van het boek. Johan Hendrik Van Dale werd geboren in Sluis en begon in 1867 met zijn woordenboek. Nu ruim 150 jaar later is het lijvige boek er nog altijd. Al zal dit de laatste fysieke versie zijn. 

Ruim 150 jaar geleden begon Johan Hendrik Van Dale aan het bekendste Nederlandse woordenboek, de Van Dale. De leraar uit Sluis heeft veel betekend voor onze Nederlandse taal. Hij maakte ze toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Daarom schenkt de Stichting Van Dale de zestiende editie van het woordenboek aan het museum Van Dale in het Belfort van zijn geboortestad Sluis. Het woordenboek, dat opnieuw uit drie delen bestaat, is waarschijnlijke de laatste fysieke uitgave van het woordenboek. Door de hoge drukkosten maar ook door de digitalisering . Wie een woord op zoekt doet dat tegenwoordig via internet. Maar dat betekent niet dat het belang van taal zal verdwijnen. 

Cees Liefting (PvdA), schepen van Cultuur Sluis-Aardenburg: "Ja kijk, het is moeilijk als je nu allemaal Artificial Intelligence hebt en die zelf de teksten kan gaan schrijven en vervolgens wat je allemaal kunt zoeken op het internet en dat soort zaken. Dat zal natuurlijk wel zo worden, het zal makkelijker worden om zaken op te zoeken gewoon  via internet. Aan de andere kant  heb je natuurlijk toch wel zoiets nodig als een instituut dat zegt wat taal is, wat nieuwe woorden zijn, wat weer terug komt en dat sommige woorden uit een woordenboek verdwijnen. Je moet natuurlijk wel zo'n taal op orde houden".

De Stichting Van Dale geeft de woordenboeken niet zelf uit, maar wil wel het werk van Van Dale verder zetten in de huidige tijdsgeest.