donderdag 18 april
11°C
57 km

Sociale rust keert terug bij Brandweerzone Centrum

De sociale onrust bij de Brandweerzone Centrum lijkt stilaan weg te ebben. Eind oktober voerden de brandweerlui en ambulanciers actie, tegen de angstcultuur en het gebrek aan inspraak die er heerst binnen het korps. Na wekenlange onderhandelingen kwamen de vakbonden en directie binnen het brandweerkorps tot een akkoord. De vakbond vraagt wel nog bijkomende gesprekken. 

Exact vijf weken geleden voerden brandweerlieden, ambulanciers en administratief personeel bij Brandweerzone Centrum actie in de kazerne. Er heerste een angstcultuur op de werkvloer. Kritiek op het beleid werd er niet getolereerd, sociaal overleg werd er tot een minimum herleid. De sfeer binnen het korps bereikte stilaan het vriespunt. Actievoeren was de enige uitweg volgens het personeel bij Brandweerzone Centrum. En dat deden ze ook, een maand lang voerden ze alleen basistaken uit. 

"Oplossingen gezocht voor de pijnpunten"
De directie bij Brandweerzone Centrum kreeg tot 30 november de tijd, vandaag dus, om met oplossingen over de brug te komen. En op de valreep werd er vanmorgen een akkoord bereikt. "Ik heb de afgelopen periode grondig de tijd genomen om aanwezig te zijn op de werkvloer om te luisteren naar de verschillende geledingen van onze brandweer", zegt Gents burgemeester en zonevoorzitter Mathias De Clercq (Open Vld). "Er waren heel wat pijnpunten en we hebben geprobeerd om daar oplossingen voor te vinden."

Verlofregeling
Zo zijn er beslissingen genomen rond de wedertewerkstelling, kunnen de werknemers zelf kiezen in welk uursysteem ze willen werken en wordt ook de dispatch naar een 12-uren systeem herleid. Maandag zitten de sociale partners opnieuw samen met de brandweerdirectie. Want hoewel iedereen achter dit basisakkoord staat, zijn er toch nog een aantal pijnpunten die zo vlug mogelijk wegwerkt moeten worden, klinkt het bij de vakbonden. Zo willen de  ambulanciers bij Brandweerzone Centrum snel duidelijkheid over de nieuwe verlofregeling.

Directiewissel
Om de angstcultuur aan te pakken, is er een tijdelijke directiewissel ingevoerd. "Ik denk dat we die bladzijde kunnen omslaan", zegt Peter Wieme van de christelijke vakbond. "Mensen worden betrokken en er wordt geluisterd naar de mensen. Maar we houden de vinger aan de pols. Ik verwacht heel veel van oplossingen voor de ambulancedienst, want de druk is daar heel erg groot voor die mensen."