Standbeeld Filips van Montmorency in Deinze

Het grote Europees Schutterstreffen in Deinze kan pas doorgaan in augustus 2022, door corona. Maar in november is er wel al het Herfstcongres, een klein voorsmaakje. En daarom staat er nu een levensgroot ruitersstandbeeld van Filips van Montmorency aan de Leiespiegel in Deinze. Hij was graaf van Horn en heer van Nevele.

Filips van Montmorency werd geboren in 1524 in het kasteel Ooidonk, in Deinze. Toen hij zes was, overleed zijn vader en hertrouwde zijn moeder met de graaf van Horne. Filips van Montmorency werd uiteindelijk een van de belangrijkste staatslieden in de Spaanse Nederlanden.

Opstand in de Nederlanden
Op Sinksenzondag 5 juni 1568 werd hij samen met graaf Lamoraal van Egmont op bevel van de hertog van Alva onthoofd op de Grote Markt van Brussel. Hun dood leidde tot grote protesten onder de bevolking en betekende het begin van de opstand in de Nederlanden en de uiteindelijke afscheuring van het noorden.

Standbeeld op rondreis
Het standbeeld werd in 2018 gemaakt, naar aanleiding van de 450ste herdenking. Sindsdien reist het kunstwerk door Europa. Het staat sinds gisteren en nog tot 22 november op het grasplein tussen het Leietheater, mudel en de Leiespiegel in Deinze.

Tijdens het Herfstcongres in november komen onder andere delegaties uit ons land, Nederland, Duitsland, Italië en Polen naar Deinze.