Stop de haltesloop!

Op de Korenmarkt in Gent hebben verschillende organisaties, zoals Zonder Bushalte Straat, Busje Blijft Zo en Greenpeace vanmiddag actie gevoerd tegen de geplande afschaffing van tal van bushaltes. 

De zogenaamde haltesloop, waartegen in Gent en op vele andere plaatsen al veel protest is gerezen, is een gevolg van het nieuwe Vlaams decreet Basisbereikbaarheid. Het plan zit voorlopig even in de koelkast omdat het alternatief, Vervoer Op Maat, nog niet op punt staat. De actievoerders vragen aan de Vlaamse regering om een alternatief uit werken waar de reizigers niet de dupe van zijn. De bereikbaarheid van het openbaar vervoer voor senioren, minder mobielen, zorgbehoevenden en kwetsbaren moet voorop staan, zeggen ze. 
 

 

Volgens een studie verkeerde 16 percent van de Vlamingen vorig jaar al in zogenaamde verkeersarmoede.

Dat wil zeggen dat ze door beperkte verplaatsingsmogelijkheden niet meer op een volwaardige manier aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen, of moeilijker aan een job geraken. Omdat ze minder mobiel zijn door een beperking, door hun leeftijd, of omdat ze geen openbaar vervoer hebben op het moment dat ze het nodig hebben.