vrijdag 12 augustus
33°C
0 km

Tekort aan poetshulpen: "Wie flexibel is, wordt sneller geholpen"

Je hebt het misschien zelf ook al gemerkt, het is steeds moeilijker om een huishoudhulp met dienstencheques te vinden. De sector is aan het begin van de coronacrisis volledig stilgelegd en toen is heel wat personeel vertrokken naar andere sectoren. Daardoor is er nu te weinig personeel om aan de grote vraag te voldoen.

Tijdens de coronacrisis mochten poetshulpen aanvankelijk niet meer aan de slag. Dat heeft ervoor gezorgd dat velen andere oorden hebben opgezocht, zoals de zorgsector. Daarbij komt ook nog dat de schaarste op de arbeidsmarkt momenteel groot is. Werkzoekenden hebben meer opties dan voordien.

Lang wachten
Goed nieuws voor wie werk zoekt, maar minder goed nieuws voor wie een poetshulp zoekt. "We hebben contact opgenomen met enkele kantoren die huishoudhulp met dienstencheques kunnen aanbieden" getuigt Elle Van Opslagh uit Zulte. "We moesten wachten, we hebben mails gestuurd, telefonisch contact opgenomen. Het heeft lange tijd geduurd voor ze iemand konden voorstellen." 

"Veel appreciatie van de klant"
Elle heeft geluk, want sinds enkele maanden kan ze rekenen op Astrid Gistelinck. Ook zij merkt dat er veel vraag is naar poetshulpen. "Dagelijks krijg ik vragen uit de buurt om de strijk te doen of te poetsen", vertelt Astrid, "maar mijn uurrooster zit vol." Astrid vindt het een fijne job. "Je krijgt veel appreciatie van de klanten, je wordt warm onthaald. En er zit variatie in."

Hoe flexibeler, hoe sneller je geholpen wordt
Als je op zoek bent naar een poetshulp, is het vooral belangrijk om flexibel te zijn, zegt Wim Van der Linden van Tempo Team @ home: "Hoe flexibeler je je opstelt, hoe sneller je een huishoudhulp zal vinden. Sommigen willen thuis zijn als de huishoudhulp komt, anderen dan weer niet. Hoe flexibeler je je opstelt, hoe sneller je geholpen zal worden."