#TISAANONS: VRT stelt Voetbal-Wintercircus voor

Het Wintercircus in Gent zal een hoofdrol spelen tijdens het WK voetbal, dat deze zondag van start gaat. De VRT zendt al zijn radio- en televiesieprogramma's over het WK uit vanuit het pas gerenoveerde gebouw aan de Krook. Wij gingen daar al eens een kijkje nemen. 

De VRT zal het hele WK radio en tv maken vanuit het Wintercircus. In de centrale hal staat de tv-studio opgesteld waar presentator  Karl Vannieuwkerke zijn gasten zal ontvangen. De aanpalende ruimte is omgetoverd tot radiostudio, waar heel wat bekende koppen uit de muziekwereld de revue zullen passeren. Er worden ook heel wat interactieve randactiviteiten voorzien. Zo kan je het wintercircus elke dag gewoon binnenlopen en zelf voor commentator spelen, je skills testen in het sportlab of gewoon iets drinken aan de bar. Voor de stad Gent is het een opsteker dat het Wintercircus op deze manier tot leven komt. 

Kritiek op gastland 

Eerder was er protest tegen het gebruik van het Wintercircus als locatie van de uitzendingen. Het gastland neemt het op z'n zachtst gezegd niet nauw met mensenrechten. De VRT en de stad Gent hebben daarover samengezeten en tijdens de uitzendingen zal er aan mensenrechten zeker aandacht besteed worden, klinkt het.  

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester Gent: "Het is zo dat wij bij het eerste gesprek met de VRT onmiddellijk hebben gezegd dat ze welkom zijn in onze stad, maar voor ons is het heel belangrijk dat die schaduwzijde, die duistere kant van Qatar aan bod komt. Dat gaat ook gebeuren. Er is heel veel ruimte. Amnesty International gaat hier ook een trefdag opzetten. Er is al heel wat over bericht en die ruimte zal alleen maar toenemen. Het is juist heel belangrijk dat dat aan bod komt, dat we dat gebruiken als kapstok om dat te bespreken, te veroordelen, aan te kaarten en dat zichtbaar te maken, die penibele arbeidsomstandigheden, die mensenrechten, die homofobie. Het is juist een kans om daar keihard tegenin te gaan, dat aan te kaarten en het maatschappelijk debat daarover te voeren. Wij vonden het heel belangrijk dat die schaduwzijde van het WK, die toekenning die heel ongelukkig is, die abberatie, aan Qatar, ook aan bod komt. Dat is een gedeelde zorg met de VRT".