dinsdag 9 augustus
27°C
51 km

Toch geen nooddorp op campus Schoonmeersen

Eind maart raakte bekend dat de stad Gent een nooddorp zou bouwen voor 250 Oekraïense vluchtelingen op de Campus Schoonmeersen van de HOGENT. Maar dat gaat niet door, op vraag van de Vlaamse regering.

Tot half april nam het aantal vluchtelingen nog toe, maar ondertussen niet meer. De extra opvangplaatsen voor vluchtelingen zijn momenteel dus niet nodig, en daarom wordt het nooddorp op campus Schoonmeersen voorlopig niet ingericht. De overeenkomst met HOGENT blijft wel, mocht er toch opvang nodig zijn en er financiering komt.

Internaat ingericht voor 54 vluchtelingen
De wooncontainers van de HOGENT, net naast de plek waar het nooddorp zou komen, worden wel ingericht. Halverwege mei kunnen daar 54 mensen terecht. De wooncontainers dienden vroeger als internaat, maar waren al een tijdlang niet meer in gebruik.

770 vluchtelingen in Gent
Tot nu toe meldden zich 770 vluchtelingen bij de dienst burgerzaken van de stad Gent. Een deel kan terecht bij familie of vrienden, 251 vluchtelingen verblijven bij gastgezinnen en ook in de nachtopvang in het Prinsenhof is plek. Ook heeft de stad nog opvangplaatsen aan de Vlaamsekaai en in WZC Ter Rive op overschot.

Naar Firenze
Burgemeester Mathias De Clercq vertrekt morgen naar Firenze om daar samen met andere Europese steden de heropbouw van Oekraine te bespreken. "We moeten onze Europese instanties mobiliseren om alles in het werk te stellen om een herstelplan voor het land op te maken," aldus de burgemeester. "Als stad staan wij bereid om mee te werken aan zo’n herstelplan.”