vrijdag 29 maart
14°C
82 km

Toegankelijkheidswijzer moet Gentse musea voor iederéén toegankelijk maken

De stad Gent heeft zopas haar toegankelijkheidswijzer voorgesteld in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Dat museum is sinds de prestigieuze tentoonstelling rond Van Eyck het toonbeeld van een toegankelijk museum. De stad Gent wil nu ook de 13 andere musea en erfgoedsites in de stad toegankelijk maken voor mensen met een beperking. 

Een museum bezoeken is niet voor iedereen even gemakkelijk, dat getuigt rolstoelgebruiker Ria Buyssens. "Vroeger was het van 'Oei, hoe gaan we er geraken? Hoe ziet het eruit?' en dan was het meestal zoeken op de website", zegt ze. "Dat stond dan ook allemaal door elkaar en je vond niet alles terug." 

In samenspraak met doelgroep
De toegankelijkheidswijzer moet daar verandering in brengen. Het is een lijvig document waarin alle toegankelijkheidstroeven voor de 13 Gentse musea en erfgoedsites uit de doeken worden gedaan. Alle informatie vind je via de website van het museum of de erfgoedsite. Zo kunnen mensen met een beperking hun bezoek goed voorbereiden en komen ze niet voor verrassingen te staan. De toegankelijkheidswijzer werd dan ook in samenspraak met deze doelgroep opgesteld. 

Voelplaten voor blinden
Het Museum voor Schone Kunsten in Gent dient als prototype voor alle andere musea en erfgoedsites in de stad. Voor de prestigieuze tentoonstelling OMG Van Eyck Was here!, werd alles uit de kast gehaald om de verschillende museumzalen toegankelijk te maken voor iedereen. "Men staat er soms niet bij stil, maar de hoogte van het meubilair moest aangepast worden, net als de bordjes", zegt schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld). "Ook het lettertype moest groot genoeg zijn. Voor blinden zijn er voelplaten, zodat zij ook een impressie krijgen van wat er te zien is."