Tuiniers Gentse volkstuintjes zijn bezorgd: "Onze tuinhuizen dreigen te verdwijnen"

De tuiniers van Volkstuinenpark Slotenkouter in Sint-Amandsberg (Gent) maken zich zorgen. In het ontwerp van een nieuwe huurovereenkomst met de stad staat dat de percelen in de toekomst gehalveerd moeten worden én dat de tuinhuisjes moeten verdwijnen. Er zou dan één centrale berging komen voor alle materiaal, maar dat zien de tuiniers niet zitten.

De volkstuintjes in Sint-Amandsberg  bestaan ondertussen 90 jaar. Groot feest dus, met binnenkort zelfs de langverwachte uitbreiding op het veld ernaast. Alleen krijgt die feestvreugde nu ook een donker kantje. Binnenkort moet er namelijk een nieuwe huurovereenkomst gesloten worden met de stad Gent.

"Volgens de nieuwe overeenkomst blijkt dat de tuinhuisjes weg moeten", zegt Koen Lebegge, voorzitter van Volkstuinenpark Slotenkouter. "De stad vraagt om te evolueren naar een centrale materiaalberging, maar dat zal zeer moeilijk werkbaar zijn. We zitten met een park van binnenkort 3,5 hectare. Dat zijn toch al redelijke afstanden om te overbruggen om een schop of een raak te gaan halen."

Ontwerpfase
Voor alle duidelijkheid: de nieuwe overeenkomst zit nog in de ontwerpfase. Volgende vrijdag is er nog verder overleg tussen de tuiniers en de stad. Volgens het ontwerp zouden de tuintjes op termijn in tweeën worden gesplitst en de tuinhuisjes moeten verdwijnen, zodat er meer percelen vrijkomen voor wie op de wachtlijst staat. De tuiniers zijn er niet bepaald gerust in.

"We zitten hier met twee jonge gezinnen in de tuin", vertelt tuinier Ciska Veenhof. "Soms komen we hier voor een halfuurtje, uurtje onkruid wieden. Dan is het heel makkelijk om de spullen hier te hebben. Ook het speelgoed van de kinderen zit hier in een bak, dat is allemaal dichtbij. Het lijkt me ook niet zo handig dat we de kinderen alleen moeten laten als we naar een groot hok moeten gaan."