Twee kinderen krijgen fout vaccin toegediend

Twee kinderen hebben in het Gentse vaccinatiecentrum een verkeerd vaccin gekregen. In plaats van Pfizer, kregen ze Moderna. Een menselijke vergissing, klinkt het daar, zonder ernstige gevolgen. 

Twee twaalfjarigen kregen in het Gentse vaccinatiecentrum een fout vaccin toegediend. Het gaat om twee afzonderlijke gevallen, eentje halverwege december en een ander halverwege januari. De kinderen kregen Moderna toegediend, in plaats van Pfizer.

Voldoende beschermd
Een menselijke fout, maar zonder ernstige gevolgen, zegt Freija De Smet, verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum in Gent. "Op zich is daar medisch geen enkel probleem en zijn de kinderen voldoende beschermd. Dat is ook gecheckt met professor Van Damme en met professor Leroi Roels, die ook onderzoek doen naar de vaccins en de reacties daarop bij jongeren."

Uitzonderlijk
De Smet benadrukt dat het om uitzonderlijke gevallen gaat, die bovendien goed worden opgevolgd. Er was steeds contact met de ouders en de huisarts, om alle informatie snel door te geven. "Maar uiteraard bespreken we elke case om daar nog verdere maatregelen uit te nemen. We proberen ook maximaal de verschillende stromen te scheiden."