woensdag 7 juni
25°C
0 km

UGent-studente Margo Verstraete krijgt beurs van 60.000 euro

Gents studente Margo verstraete heeft een beurs ter waarde van 60 000 euro gekregen, voor haar onderzoek naar de placenta bij paarden. Het is een erkenning voor haar werk als vrouw in de wetenschap en dankzij de beurs kan ze aan haar doctoraatsonderzoek starten.

Margo Verstraete uit Gent volgde Diergeneeskunde aan de UGent. Ze doet nu verder doctoraatonderzoek naar de placenta bij merries, en specifiek dan de bloedvaten in de placenta. Met dat geld van de beurs kan ze vier jaar haar doctoraatsonderzoek doen,  helemaal aan de andere kant van de wereld: in Amerika.

Onderzoek ook van belang voor mensen
“Zoals bij alle zoogdieren is de placenta een essentieel orgaan voor de ontwikkeling van de foetus,” vertelt Margo. “In de placenta kunnen echter ook verschillende problemen ontstaan, die kunnen leiden tot een reeks complicaties.” De resultaten uit Margo’s onderzoek zouden kunnen leiden tot nieuwe manieren van diagnose en genezing. Opvallend: haar onderzoek is niet alleen van belang voor paarden, maar ook voor andere zoogdieren en zelfs mensen. 

Wetenschapsters in de kijker
Iedere twee jaar beloont het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek drie vrouwen voor hun wetenschappelijk onderzoek. De L’Oréal-Unesco-beurs For Women in Science wil wetenschapsters steunen voor “de uitmuntendheid in hun werk, hun moed en hun engagement in het domein van het wetenschappelijk onderzoek”. 

"Leiders van morgen"
Professor Christine van Broeckhoven, voorzitter van de prijs: “Door hun passie en toewijding voor de wetenschap zijn zij de leiders van morgen, de voorloopsters van een wereld waarin vrouwen eerlijk zullen zijn vertegenwoordigd. Ook al duurt de strijd nog lang, verdienen initiatieven zoals het L’Oréal-Unesco-programma For Women in Science vandaag al onze erkenning, want ze zijn cruciaal in de strijd tegen de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de wetenschap.”