Utexbel wil voldoen aan de milieunormen en gaat investeren

Het textielbedrijf Utexbel in Ronse is van plan om investeringen te doen, zodat de toekomst van het bedrijf gegarandeerd blijft. Gisteren zag u in AVS Nieuws dat minister Demir beslist heeft, om Utexbel een proefvergunning van anderhalf jaar te geven. Het bedrijf krijgt voorlopig geen nieuwe omgevingsvergunning, omdat er in het verleden al heel wat milieuovertredingen gebeurd zijn. Utexbel gaat niet in beroep tegen de beslissing van de minister en bekijkt welke investeringen ze kunnen doen.

Minister Demir besliste gisteren om de vestiging aan de César Snoecklaan in Ronse een proefvergunning voor 18 maanden te geven. Het bedrijf loost al een hele tijd vervuild afvalwater in de Molenbeek en kreeg al meerdere waarschuwingen. Volgens de minister is dit de ultieme kans voor het bedrijf om hun lozingsproblematiek aan te pakken. En dat zijn ze nu ook van plan, dat zegt David Baele van de socialistische vakbond.

David Baele, socialistische vakbond: "Het is al geruime tijd dat wij het bedrijf waarschuwen dat zij zich in orde moeten stellen met hun vergunning. Als dat niet het geval was, dan bestond het risico dat ze geen vergunning zouden krijgen en dat de tewerkstelling van meer dan 600 werknemers op het spel stond. Nu zijn we blij dat die beslissing er gekomen is, vooral omdat het een voorwaardelijke beslissing is. Onze grootste schrik was dat ze geen vergunning meer zouden gekregen hebben, wat een sociaal drama zou geweest zijn. Ze hebben nu een laatste kans gekregen en wat ons nu voor het grootste deel geruststelt is dat het bedrijf via de ondernemingsraad al heeft meegedeeld dat ze niet in beroep gaan tegen deze beslissinge nd at ze de nodige investeringen zullen doen in de 18 maanden die hun gegeven is om zich in orde te stellen met de reglementering."

De directeur van Utexbel, Wim De Keyser, wou vandaag niet voor de camera reageren. Hij laat in een schriftelijke reactie weten dat hij de toekomst van het bedrijf wil verzekeren.