woensdag 21 februari
10°C
0 km

UZ Gent heeft een Europese primeur te pakken

Een Europese primeur voor het UZ Gent. Het ziekenhuis zal al het risicohoudend medisch afval voortaan inzamelen in volledig gerecycleerde containers. Tot nu toe werden de containers voor een deel gemaakt uit nieuw plastic om nadien samen met het afval verbrand te worden. En da's natuurlijk niet goed voor het milieu. Dankzij de nieuwe gerecycleerde containers daalt de CO2-uitstoot bijna met een vijfde.  

Veel milieuvriendelijker

Deze containers zijn een pak beter voor het milieu. Jaarlijks gebruikt het UZ Gent 55.000 containers voor laboratoriumafval, bloed en anatomisch afval. Dat werd tot nu toe ingezameld in deze grijze bakken. En die werden dan samen met het afval verbrand om besmettingsgevaar te voorkomen. Maar echt ecologisch was dat niet.

Evelien Kieckens - duurzaamheidscoördinator UZ Gent
"Onze vorige containers, de grijze vaten die we hadden voor risicohoudend medisch afval, bestonden nog voor 80 procent uit gerecycleerd materiaal, maar er werd ook nog 20 procent nieuwe plastic voor gebruikt. De nieuwe vaten bevatten 100 procent gerecycleerd materiaal. Doordat deze vaten bestaan uit plastic die al een tweede leven krijgt hier, geeft dat een aanzienlijke besparing van 82.000 kg CO2."