UZ Gent test nieuw vaccin op 400 mensen

Vandaag start het Gentse UZ met de vaccinatie van 400 mensen. Ze testen een nieuw vaccin van CureVac. “Ook al begint in januari de grote vaccinatieronde in België, voor de inenting van de hele wereldbevolking is er nood aan meerdere vaccins”, zegt Prof. Isabel Leroux-Roels, diensthoofd van CEVAC.

Het Centrum voor Vaccinologie van het UZ Gent, kortweg CEVAC, start vandaag met de vaccinatie van 400 deelnemers. Zij doen mee aan fase 2b van de studie van CureVac. Wereldwijd zullen in deze fase 4.000 mensen getest worden. In fase 3 worden dat er 32.500.

Doel van de studie
Alle deelnemers krijgen twee vaccins toegediend met een interval van een maand. De helft van de mensen krijgt twee keer het vaccin toegediend, de andere helft twee keer een placebo. De studie controleert in fase 2b de werkzaamheid van het vaccin en kijkt ook of er bijwerkingen optreden. In fase 3 analyseren ze dan of het vaccin daadwerkelijk een COVID-19-infectie kan voorkomen.

Kandidaten gescreend
Meer dan 5.000 mensen stelden zich kandidaat voor de studie. 400 van hen werden geselecteerd. Ze zijn allemaal ouder dan 18 jaar, ze zijn in goede gezondheid, ze raakten nog niet besmet met corona en ze wonen in een straal van 25 kilometer rond het UZ. Minstens 20 procent is ouder dan 60 jaar.

Wat als overheid start met vaccinaties?
Zodra een deelnemer in aanmerking komt voor vaccinatie via de overheid kan hij navragen welk vaccin werd toegediend, het studievaccin of een placebo. Een deelnemer die een placebo kreeg, kan op dat moment ervoor kiezen om uit de studie te stappen en zich te laten vaccineren.