UZ Gent wil vaccins combineren

Het UZ Gent is op zoek naar vrijwilligers die willen meewerken aan een onderzoek naar coronavaccins. De wetenschappers willen nagaan of het combineren van verschillende vaccins beter of minder goed beschermt tegen het coronavirus. Ze zijn voornamelijk op zoek naar mensen tussen 41 en 55 jaar. 

Valentino D’onofrio, onderzoekcoördinator in het UZ Gent: "We gaan kijken naar verschillende schema’s en verschillende dosissen. Naar het effect van een intradermale dosis, een vaccinatie in de huid in plaats van in de spier. Dat zou een beter effect kunnen geven. We gaan ook kijken naar het mixen van verschillende merken. Bijvoorbeeld Pfizer met Moderna, of Pfizer met Astra-Zeneca. Om te kijken of het immuun-antwoord sterk genoeg is."

In de leeftijdscategorie van 18 tot 40 jarigen is er momenteel geen gebrek aan proefpersonen. Maar van de 170 personen die in Gent deelnemen aan het onderzoek moet de helft tussen de 41 en 55 jaar zijn. Het is de bedoeling dat de mensen die meedoen aan de studie nog niet gevaccineerd zijn. Zo kunnen de onderzoekers duidelijk het effect van de wisselende schema’s of de verschillende de merken kunnen zien.

Wie in die categorie zit en nog geen prik heeft gekregen, is welkom om mee te doen.