zaterdag 15 juni
18°C
4 km

Vanaf nu supersnel laden in Deinze

Je elektrische wagen 100 kilometer bijladen op amper 5 minuten tijd. Het kan voortaan aan het eerste ultrasnellaadstation van SPARKI in Deinze. Het bedrijf uit Antwerpen heeft de ambitie om tegen eind dit jaar 200 laadstations te openen in ons land. En dat ziet de federale regering graag gebeuren. Premier Alexander De Croo en minister van Financiën Vincent Van Peteghem mochten het eerste snellaadstation van SPARKI officieel openen.

Premier Alexander De Croo en minister Vincent Van Peteghem onthullen het eerste ultrasnellaadstation van SPARKI in ons land. Het staat aan een tankstation langs de Emiel Clauslaan in Deinze. Wie zijn elektrische wagen hier komt opladen, kan zijn batterij voor 80 procent vullen op 20 minuten tijd. Alles is natuurlijk afhankelijk van de laadcapaciteit van je wagen.

Laurent De Meester - CEO SPARKI: "Onze laadpalen zijn van het type supersnel, dat wil eigenlijk zeggen dat je laadpalen hebt die ze 'snel' noemen om snel te laden en dat zijn palen van 50kW. Wij installeren enkel laadpalen vanaf 300kW, dat is ultransnel. Dat is zes keer de snelheid van de eerste laadpalen die hier stonden. Met 300 KW zitten we natuurlijk met laadpalen die bijzonder krachtig zijn en eigenlijk de huidge laadcapaciteit van de wagens zijn nog zo krachtig niet. Maar dat is in volle ontwikkeling en dat gaat razendsnel. We gaan dan op vrij korte termijn een klassieke tankbeurt kunnen benaderen".

In Deinze staan er nu twee palen, goed voor 4 oplaadpunten. Tegen het einde van het jaar wil SPARKI 200 laadstations openen in ons land. Tegen 2025 zouden er dan al 1200 ultrasnelle laadpunten moeten zijn. Die komen langs gewestwegen, tankstations of winkelketens.