Verkeersveilige Dag: Aantal hardrijders al 5 jaar in stijgende lijn

Vrijdag namen 26 Oost-Vlaamse politiezones deel aan de Verkeersveilige Dag, de  jaarlijkse herdenking van de dodelijke kettingbotsing op de E17 in Nazareth 26 jaar geleden. De politie houdt op die dag op verschillende plaatsen in de provincie verkeerscontroles. Met de laatste jaren telkens ontgoochelende cijfers als resultaat.

Gisteren voerde de politie snelheidscontroles uit op 115 verschillende locaties. Maar liefst 9,7 percent van de gecontroleerde voertuigen reed te snel. 6196 bestuurders reden sneller dan toegelaten. Bij 18 van hen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. 31 bestuurders droegen geen gordel, 75 werden betrapt op GSM’en achter het stuur. 6 automobilisten legden een positieve ademtest af.

“Ik wil iedereen op het terrein en achter de schermen één voor één van harte bedanken voor hun inzet. Deze editie heeft opnieuw aangetoond dat we de autobestuurders moeten blijven wijzen op de gevaren, want naast afleiding, alcohol en drugs en het niet dragen van een gordel, is snelheid één van de vier grote killers in het verkeer. Als je te snel rijdt, zie je minder, is je stopafstand groter, heb je minder tijd om te reageren en is de klap bij een ongeval groter.”

Carina Van Cauter, gouverneur provincie Oost-Vlaanderen