woensdag 24 april
9°C
93 km

Verrassende resultaten voor opgraving aan Sint-Baafskathedraal

Het archeologisch onderzoek aan de Sint-Baafskathedraal in Gent heeft heel wat spectaculaire resultaten opgeleverd. Meer dan een jaar gingen archeologen er in de ondergrond op zoek naar sporen uit de geschiedenis. De resultaten gaan terug tot in de prehistorie, en da's heel uniek.

Een team apetrotse archeologen stond vanmorgen de pers en de collega-archeologen te woord in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Een jaar lang voerden de archeologen onderzoek uit in en rond de Sint-Baafskathedraal op zoek naar het verleden van deze historische site in het hartje van Gent.

De aanleiding was de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum waar nu het Lam Gods in tentoongesteld wordt. En de opgraving leverde heel wat spectaculaire resultaten op. Zo werden er maar liefst 1057 skeletten opgegraven. Niet zo verwonderlijk, want vanaf de tiende eeuw tot de 18de eeuw lag hier het parochiekerkhof van Gent. 

Tot in de prehistorie
De meest spectaculaire vondst is misschien wel deze bodemlaag die net onder het parochiekerkhof bewaard bleef. De bodemlaag dateert uit de prehistorie, meer dan 3000 jaar voor Christus. De resultaten uit natuurwetenschappelijk onderzoek konden uit deze bodemlaag het landschap en de vegetatie uit die periode reconstrueren.

"Daaruit kunnen we zien dat we in de Ijstijd zitten. We zitten daar met een steppe, een graslandschap, dat we zien evolueren naar een boslandschap in 3000 voor Christus. De mens gaat steeds meer en sneller ingrijpen in de natuur. We hebben zelfs stukjes brood teruggevonden, en de eerste sporen van houten gebouwen."

"Unieke kans als archeoloog"
De opgraving is uniek voor Gent, maar ook voor de kennis van de geschiedenis van heel Vlaanderen. Want het gebeurt niet zo vaak dat je in een stad zo diep kan graven naar de geschiedenis. "Dit is zo'n opgraving die je maar een keer in je leven doet", glundert archeologe Janiek De Gryse. "En wat het zo bijzonder maakt, is dat je de prehistorie kan linken met het ontstaan van de stad Gent. Dit is misschien wel een van de enige plekken waar dat nog mogelijk is."

De archeologen hopen nu vooral dat de bijzondere resultaten een beter inzicht zullen geven over hoe deze plek eruitzag en hoe ze is geëvolueerd in de geschiedenis. 

Laatste rustplaats op Campo Santo
Naast de volledige skeletten werd er ook meer dan 5000 kilogram aan los botmateriaal opgegraven. Wetenschappelijk gezien minder interessant als vondst, maar ook deze menselijke resten werden met het nodige respect behandeld. Zij kregen een laatste rustplaats op Campo Santo, de begraafplaats in Sint-Amandsberg.