maandag 16 mei
27°C
73 km

Verschillende organisaties vrezen voor 'sociaal woondrama' in Gent

"De stad Gent staat aan de vooravond van een sociaal woondrama." Dat zeggen verschillende organisaties die zich bezighouden met sociale huisvesting. Heel veel woningen in Gent zijn verouderd en renoveren is vaak te duur. Bovendien dreigt de stad ook een pak sociale woningen te verliezen als straks alle woonmaatschappijen verplicht moeten fuseren tot 1 grote huisvestingsmaatschappij. 

In Gent zijn er zes spelers op de sociale woonmarkt, samen goed voor zo`n 15.000 sociale woningen. Ook zij moeten fuseren tot een woonmaatschappij. Maar lang niet alle maatschappijen willen aansluiten bij die ene Gentse woonmaatschappij. Zij dreigen ermee om hun patrimonium in Gent te verkopen. 

Onaanvaardbaar
In totaal gaat het over 3500 bestaande sociale woningen die de stad Gent nu zelf zou moeten aankopen voor een bedrag van 350 miljoen euro. En dat is onaanvaardbaar, zegt Gents schepen van Wonen, Tine Heyse: "Wij zitten dus in een tang tussen het Vlaams beleid en de woonmaatschappijen." Ook de verschillende Gentse organisaties die zich inzetten voor de sociale huurders trekken samen aan de alarmbel.