Verzetsstrijder Zulma Rondas krijgt straat in Oosteeklo

Oosteeklo is een straat rijker: de Zulma Rondasstraat, een zijweg van de Ertveldesteenweg. Zulma Rondas was een boerendochter uit Oosteeklo die tijdens de eerste Wereldoorlog berichten van het verzet over de grens smokkelde.

Op de drukke jaarmarkt in Oosteeklo is vanmorgen feestelijk de Zulma Rondasstraat ingehuldigd. De Oosteeklonaren mochten mee helpen kiezen welke straatnaam ze wilden en bijna 55% van de stemmen ging naar Zulma Rondas. In aanwezigheid van haar familie werd vanmorgen het nieuwe straatnaambord onthuld. 

Boerendochter en verzetsstrijder
Zulma was een boerendochter uit Oosteeklo die tijdens Wereldoorlog I betrokken raakte bij het verzet. Ze smokkelde berichten over de grens met Nederland, maar werd uiteindelijk geklist door de Duitse bezetter. Ze werd gedeporteerd naar het concentratiekamp van Holzminden, maar kon overleven en later terugkeren naar Oosteeklo.

Niet toevallig vrouwelijke straatnaam
De gemeente Assenede heeft niet toevallig voor een vrouwelijke straatnaam gekozen. Radiomaakster Sofie Lemaire riep vorig jaar op om meer straten te noemen naar verdienstelijke vrouwen. Ook in de toekomst wil de gemeente nog kiezen voor "meer vrouw op straat".