zaterdag 20 april
10°C
13 km

VIB en Ugent ontwikkelen nieuw vaccin tegen bacteriële infecties

Het VIB, Het vlaams Instituut voor Biotechnologie in Zwijnaarde en de UGent gaan een nieuw vaccin ontwikkelen tegen bacteriële infecties. Het gaat dan voornamelijk over de bacteries die tuberculose veroorzaken, een tropische ziekte en de ziekenhuisbacterie. Die worden veroorzaakt door bacterien die niet meer reageren op antibiotica. Door een nieuw vaccin te ontwikkelen, zouden deze ziektes na vaccinatie beter te bestrijden zijn. Het VIB en de UGent leiden samen het onderzoek, en krijgen daar 8 miljoen euro subsidies voor uitgekeerd.

Onderzoekers van het Centrum voor Medische Biotechnologie, een samenwerking tussen het VIB en de UGent in Zwijnaarde, hebben een consortium opgericht om een nieuw vaccin te gaan ontwikkelen. Baxerna is een samenwerking tussen verschillende partners en waarbij het VIB en de UGent het onderzoek leiden. Zij kregen zopas 8 miljoen euro subsidies uitgekeerd om een nieuw vaccin te ontwikkelen dat antimicrobiele resistentie tegengaat, in mensentaal, schimmels, virussen en parasieten die immuun geworden zijn voor antibiotica. 

Francis Impens, Centrum voor Medische Biotechnologie VIB- UGent: "Dus wij kunnen met hoogtechnologische massaspectrummeters gaan kijken welke stukjes van bacterien worden gepresenteerd op geinfecteerde cellen, en op basis daarvan gaan bepalen welke de eiwitten zijn waartegen een immuunrespons wordt opgewekt. En dan kunnen we die eiwitten gaan inbouwen in de mRNA vaccins en op die manier nieuwe broodnodige vaccins ontwikkelen"

Gent speelt dan ook een pioniersrol in het onderzoek om een nieuwe vaccin tegen antimicrobiele resistentie te ontwikkelen. Naast de 8 miljoen euro subsidies krijgen ze ook voldoende tijd om het vaccin te ontwikkelen.

Francis Impens, Centrum voor Medische Biotechnologie VIB- UGent: "Eigenlijk is het de bedoeling, indien alles goed gaat, om tot een fase 1 klinische studie kunnen komen voor tuberculose en waar we eigenlijk de veiligheid van ons nieuwe vaccin kunnen gaan testen in een eerste groep personen en dat zou ten vroegste binnen een vijftal jaar zijn".