Vierkant groen zorgt voor files aan Meulestedebrug

De christelijke vakbond ACV van vervoersmaatschappij De Lijn wil dat het vierkant groen ter hoogte van Meulestedebrug in Gent wordt afgeschaft. Sinds maandag zijn de verkeerslichten er zo afgesteld dat fietsers en voetgangers op hetzelfde moment in alle richtingen groen krijgen. Al het ander verkeer moet dan even wachten voor een rood licht. Maar dat zorgt dikwijls voor lange files waardoor ook de bussen van De Lijn vertraging oplopen. De vakbond sluit dan ook niet uit dat er acties komen.

Sinds maandag is vierkant groen van kracht op het kruispunt van de Zeeschipstraat en de Pantserschipstraat. Dat betekent dat fietsers en voetgangers tegelijk groen licht krijgen en dat al het ander verkeer moet wachten. Al houdt niet iedereen zich aan die regels, sommige fietsers rijden toch door als ze rood hebben. Maar da's niet het enige probleem. Door het vierkant groen moet het autoverkeer langer wachten en dat zorgt dikwijls voor files. De bussen van De Lijn kunnen zo niet meer op tijd rijden.

Bart Reyns - christelijke vakbond: "Dat zorgt voor vertraging van meer dan een halfuur of langer. Dat is onhoudbaar. Geen enkele chauffeur geraakt op tijd op zijn volgende haltes. Op het moment dat je dan pauze kan nemen, dan is er geen tijd meer om een pauze te nemen. Voor ons is dat een verkeerd gecreëerde situatie en we vinden dat het moet opgelost worden door het vierkant groen terug af te voeren".

Kleine aanpassing 

Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer is het normaal dat het nu nog drukker is omdat mensen nog moeten wennen aan de situatie. Volgens de christelijke vakbond is vierkant groen niet de juiste oplossing, want het zorgt voor nog meer problemen, zeggen ze. 

Jef Schoenmaekers - Agentschap Wegen en Verkeer: "Wat we nu wel al hebben gedaan, is een eerste bijsturing. We hebben namelijk de groenfase voor de Pantserschipstraat verlengd en we merken meteen het effect dat de files op de Wiedauwkaai een stuk korter worden. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen uren in de file staan. We gaan de eerste dagen nog wat afwachten, ook met de regeling die vandaag vernieuwd is. We gaan kijken wat dat geeft en dan zullen we indien nodig nog bijsturen".