zaterdag 20 april
10°C
29 km

Vlaams kotlabel actief vanaf 2024

Vanaf 2024 komt er een overkoepelend keurmerk voor alle Vlaamse studentenkoten. Dat heeft Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele beslist. Studentensteden en onderwijsinstelingen bepalen nu zelf nog aan welke voorwaarden een kot moet voldoen. Maar dat zorgt voor verwarring. Een algemene richtlijn moet dat voorkomen. 

Het keurmerk voor alle Vlaamse koten, beter bekend als het kotlabel, komt er vanaf begin 2024.  Een kot wordt dan gekeurd op basis van woningkwaliteit, brandveiligheid en stedenbouwkundige vergunning. De lokale besturen zijn zelf verantwoordelijk voor de controles en de uitreiking van het label. 

Mathias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen : "Het is zo dat we vorig jaar zijn begonnen met overleg met enkele stakeholders: universiteiten, universiteitssteden, studentenverenigingen en private aanbieders om een paar problemen in zake huisvesting uit te klaren. In de eerste plaats was dat monitoring, aanbod was zeer belangrijk en ook kwaliteit. Het Vlaams kotlabel is eigenlijk een resultaat van het onderdeel kwaliteit. We gaan kijken en zorgen om een instrument aan te bieden dat studenten beter kunnen controleren of ze wel waar voor hun geld krijgen of die studentenkamer wel de prijs waard is waarvoor men betaalt. 

Het label is niet verplicht maar wel aangeraden.  Want er komt ook een meldingsplicht voor iedereen die studentenkoten verhuurt, wat de druk om een label aan te vragen zou moeten verhogen volgens Diependaele. De minister  gaat er ook vanuit dat dit kwaliteitslabel in de toekomst een normaliteit zal worden. Het is zowel voor de huurder als de verhuurder een sterke meerwaarde. Bij stad Gent zijn ze alvast heel enthousiast over het label al hadden ze er toch graag een vierde parrameter aan toegevoegd. 

Tine Heyse (Groen), schepen van Wonen : "Kijk, als wij nu aan een kot een kotlabel uitreiken en als er veel klachten zijn over dat kot van de buurt, ja dat is toch een beetje moeilijk om dat dan een goed kotlabel te geven. Voor ons is een goed kot niet alleen dat het kwalitatief is maar dat er ook een goed beheer van is en een aanspreekpunt voor de buurt in geval dat er klachten zouden zijn. Dat hadden wij ook heel graag in het kotlabel gezien maar dat is nu niet opgenomen. Goed, dat vinden we een beetje een gemiste kans, het andere vinden we uiteraard wel positief".