zaterdag 20 april
10°C
1 km

Vlaams Parlementslid De Gucht steunt beslissing van Latemse school om te stoppen met religieuze vakken

Dat de Simonnet school in Sint-Martens-Latem vanaf 1 september Godsdienst, zedenleer of andere lessen rond religie afschaft, lokte bij de aankondiging een tijdje geleden heel wat reacties uit. Een daarvan kwam van Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), hij steunt de school in de beslissing om het religieuze vak te vervangen door het vak maatschappelijke vorming. 

De Simonnet school in Sint-Martens-Latem maakte onlangs bekend dat het vanaf september lessen die uitsluitend over geloof gaan, afschaft. Het voegt alles samen in het vak maatschappelijke vorming. Een keuze die de school maakt en die niet gestuurd is vanuit de overheid.

"Kind kan op kritische manier in de wereld staan"
Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist binnen Open Vld, Jean-Jacques De Gucht vindt het een moedige beslissing van de school en steunt het initiatief. "Wij gaan het vak levensbeschouwing omvormen naar een algemeen vak maatschappelijk vorming", zegt De Gucht." Waarin de verschillende levensbeschouwingen aan bod komen, maar niet vertrekken vanuit één levensbeschouwing en waarbij men het eigenlijk op een kritische manier gaat benaderen. Dat een kind op een kritische manier in de wereld kan staan. Ik vind dat een ongelofelijke, moedige, ook heel goede beslissing."

Een goede zaak volgens 91% van de ouders
Binnen het Vlaams Parlement wil hij opnieuw pleiten om het vak in te voeren, zodat heel wat scholen dit voorbeeld kunnen volgen. Daarom bracht hij vandaag een bezoek aan de Simonnet school, om te zien hoe ze het daar aanpakken. "We zijn er al 2 jaar met bezig om dat te bevragen en te onderzoeken bij alle geledingen van de school", vertelt directeur Paul Lauwers. "We hebben dat in eerste instantie ook gedaan bij onze leden van de ouderraad. Die waren daar enthousiast over. Dit schooljaar hebben we een bevraging gedaan bij al onze ouders, bij alle gezinnen hier op school. 91% van de gezinnen staat daar positief tegenover."

Kritiek uit katholieke hoek
Toch komt er ook veel kritiek op de beslissing van de school, vooral dan uit katholieke hoek. "Je kan nooit een beslissing nemen die 100% medestanders kent", zegt Lauwers. "Dus dat er commentaar zou zijn, verbaast ons niet. Alleen is het jammer dat die commentaar gebaseerd is op onwetendheid. Niemand die commentaar leverde, heeft zich eerst bij mij geïnformeerd over de inhoud van het vak."