donderdag 30 maart
15°C
5 km

Vliegtuigbom Rieme pas zaterdag ontmanteld

De vliegtuigbom die gisteren is gevonden in Rieme, wordt zaterdag pas ontmanteld. Het is al de derde bom die er gevonden is tijdens de wegenwerken in de dorpskern.

Momenteel wordt de bom bewaakt door politie. Bewoners van 193 woningen werden geëvacueerd, maar zijn ondertussen alweer naar huis. Zaterdag wordt iedereen binnen een straal van 400 meter opnieuw geëvacueerd. DOVO zal dan pas de bom onschadelijk maken.

Andere aanpak

Het gaat om een bom van 500kg, aanzienlijk groter dan de twee vorige bommen die er zijn gevonden. Het is dus ook wat moeilijker om hem te ontmantelen. DOVO zal de bom verplaatsen naar een andere locatie en daar tot ontploffing brengen. DOVO wacht daarmee tot zaterdag, omdat er zo geen of minder impact is op scholen en bedrijven in de buurt, en omdat er beter geïnformeerd kan worden. De dienst werkt dus op een andere manier dan de vorige twee bommen, die kleiner en makkelijker waren om te ontmantelen.

Rieme werd tijdens WOII zwaar gebombardeerd. Tijdens de wegenwerken zijn verschillende voorzorgsmaatregelen genomen, om alles veilig te laten verlopen.

(foto: gemeente Evergem)