donderdag 21 januari
8°C
0 km

Volksreligieus erfgoed in Brakel en Horebeke

De Geschied- en Heemkundige Kring Triverius uit Brakel bestaat 50 jaar. Dat vieren doen ze met een boek: Volksreligieus Erfgoed in Brakel en Horebeke. Een boek met meer dan 500 foto’s van kapelletjes.

Ludwig De Temmerman begon zijn project al in 1977, door foto’s te maken van kapelletjes. Maar om het hele verhaal compleet te maken, ging hij op zoek naar de anekdotes bij de kapellen. De kapellen vertellen een belangrijk verhaal: dat van onze voorouders. “Het is erfgoed dat uit ons volk komt. Het is het volk dat het gedaan heeft”, vertelt Ludwig. “Het is niet de kerk die kapellen heeft opgericht. De mensen hebben het zelf gedaan, vanuit hun eigen geloof en dat is zo belangrijk. Het is volkskunst. Er zijn geen kastelen geplaatst. De mensen hebben het gedaan met de mogelijkheden die ze hadden om hun geloof te uiten en om de heiligen aan te roepen om hen bij te staan in moeilijke periodes.”

Samen met Regina De Rodder pende hij een uitgebreid overzicht bijeen van alle nog bestaande en al verdwenen kapelletjes en kruisen in Brakel en Horebeke. Een exemplaar bestellen doe je bij Geschied-en Heemkundige Kring Triverius.