donderdag 29 september
14°C
0 km

Volvo geeft toekomstige ouders 6 maanden ouderschapsverlof

Vanaf 1 april krijgen werknemers van Volvo Cars die een kind verwachten of adopteren 24 weken ouderschapsverlof. Voor de vrouwelijke werknemers in Gent betekent dat 11 weken extra verlof, voor de mannen 23 weken.

De Zweedse autobouwer voert de nieuwe regel, die gebaseerd is op de Zweedse wetgeving, in voor alle 40.000 personeelsleden wereldwijd. Volvo wil zo een cultuur van gelijkwaardig ouderschap voor zowel mannen als vrouwen ondersteunen. Want niet alle landen bieden betaald verlof aan nieuwe ouders en al zeker niet aan partners van de moeders.

80% van basisloon

Vanaf 1 april krijgen daarom zowel de vrouwelijke als de mannelijke werknemers van Volvo 24 weken ouderschapsverlof bij de geboorte van een kind of bij de aankomst van een adoptie- of pleegkind. Tijdens hun verlof betaalt Volvo 80% van het basisloon. Werknemers moeten wel minstens één jaar in dienst zijn bij de autobouwer.

Volvo Car Gent

De nieuwe regel is een aanvulling op wat de lokale overheden bieden. Voor de fabriek in Gent betekent het dat vrouwelijke werknemers 11 weken extra krijgen. Mannelijke werknemers gaan van 3 naar 26 weken ouderschapsverlof.