zaterdag 27 februari
7°C
0 km

Voor- en tegenstanders van het coronavaccin: "Wij zijn het bewijs dat je er niet ziek van wordt"

Nu de eerste coronavaccins ook in ons land zijn verdeeld, zal er binnenkort ook in onze regio gevaccineerd worden. Toch wil niet iedereen zo'n spuitje krijgen. "Onbegrijpelijk" vinden voorstanders van het vaccin.

Huguette Waeri uit De Pinte is een hevige voorstander van het coronavaccin. Sinds augustus werkt ze zelfs mee aan de ontwikkeling van één van de vaccins, als proefpersoon aan het UZ in Gent. Ze kreeg twee dosissen toegediend en moet nu nauwgezet een dagboek bijhouden. "We hebben niet moeten nadenken, we hebben het onmiddellijk gedaan." zegt Huguette. "We hadden in het begin wel een paar mensen die negatief reageerden en zeiden: "Je bent zot, ga je dat doen?" Maar die zijn achteraf wel bijgedraaid. Ze beseffen ook, als niemand het doet, hebben we geen vaccin."

"Miserie duurt al lang genoeg"

Volgens Huguette zijn zij en haar man ook het bewijs dat vaccineren zonder gevaar is, want zij zijn niet ziek geweest. Ze vindt het onbegrijpelijk dat sommigen twijfelen om zich te laten vaccineren: "We zitten nu al zo lang in de miserie en dan zou je zeggen: ik laat me niet vaccineren. Dat gaat er bij mij niet in."

"Onduidelijk wat het met je lichaam doet"

Toch zijn er best wat mensen die heel bewust kiezen zich niet te laten vaccineren. Zoals Wendy Rassaert uit Rieme. "Je weet gewoon niet 'wat zit erin, wat doet dat met je lichaam?' zegt Wendy. "Ik heb eens medicatie gehad waar ik zeer slecht van geweest ben, sindsdien heb ik gezegd: geef me iets op basis van kruiden." Ook het feit dat het langetermijneffect ongekend is, doet haar beslissen om zich niet te laten vaccineren.