dinsdag 9 maart
7°C
0 km

Voorstel om minder mobiele senioren te laten vaccineren door huisarts

 

 

 

De huisarts kan een perfecte oplossing zijn voor de vaccinatie van minder mobiele mensen. Dat zegt het Regionaal Platform Ouderenraad Meetjesland. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke zou alvast akkoord zijn. 

Het Regionaal Platform van de senioren uit het Meetjesland trekt aan de alarmbel. De plaatsbepaling van de vaccinatiecentra is niet echt op maat van de minder mobiele senior klinkt het. Sommige mensen zouden heel lang onder weg zijn om een spuitje te halen dat in minder dan 1 minuut tijd gezet is.

Op zoek naar oplossingen

Er werd gezocht naar een oplossing, en die kwam via de Vlaamse Ouderen Raad VLORA. Eeklonaar Christiaan De Wulf is daar voorzitter van de commissie Ouderenparticipatie, en uit goede bron kwam hij te weten dat de eerstelijnszorg, of huisarts, een oplossing kan bieden. Minister Beke zou zelfs zijn goedkeuring geven voor dat project. 

Inventaris 

De bedoeling zou zijn dat er in de steden en gemeenten een inventaris zou komen van mensen die zich moeilijk of niet kunnen verplaatsen. Die moeten aan enkele criteria, zoals een hogere leeftijd, bedlegerig zijn of personen met dementie,voldoen. Die mensen zouden door hun huisarts gevaccineerd kunnen worden. 

Logistieke steun van steden en gemeenten 

Om het plan te laten slagen is er wel de logistieke steun nodig van de plaatselijke overheid. Het zijn de steden en gemeenten die het plan moeten trekken en organiseren. Het Regionaal Platform Ouderenraden Meetjesland hoopt alvast dat de stads-en gemeentebesturen hun minder mobiele senioren niet in de kou laten staan.