woensdag 24 april
9°C
147 km

Watersportbaan wordt opgesmukt

De Gentse Watersportbaan krijgt binnenkort een make-over. De volledige roeibaan wordt uitgediept tot minstens twee meter en er komt een nieuwe wedstrijdtoren.

De laatste keer dat de Watersportbaan is uitgebaggerd was in 1977. De afgelopen 45 jaar zijn er tonnen slib, bladeren en rommel in het water terechtgekomen. Daardoor is de diepte op sommige plaatsen aan de rand nog maar 60 centimeter. Niet genoeg om snel te kunnen roeien. En dus starten binnenkort grondige baggerwerken om de roeibanen overal weer een diepte van minstens twee meter te geven.

35 000 m3 slib
Naar schatting 35 000 kubieke meter slib moet uit de Watersportbaan. Roeiboten zullen na de baggerwerken ongehinderd en veel sneller kunnen varen. Maar het is wel nog even wachten voor de roeiers: de werken starten dit najaar en zullen nog duren tot eind februari 2023.

Om de baggerwerken te kunnen uitvoeren, wordt de Zuiderlaan langs het water afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en verdwijnen de parkeerplaatsen in die periode. De volledige site Blaarmeersen blijft wel bereikbaar.

Nieuwe wedstrijdtoren
“De Watersportbaan is de ultieme kweekvijver voor talent: bijna driekwart van de Belgische roeititels komt voort uit een Gentse club”, stoeft Sportschepen Sofie Bracke (Open Vld). “Als we dat niveau willen aanhouden, moet ook onze infrastructuur mee met de tijd.” En dus bouwt de stad een nieuwe, hypermoderne wedstrijdtoren.

(lees verder onder de foto)

De huidige wedstrijdtoren staat er al sinds 1970 en is erg verouderd en onveilig. Renovatie is geen optie, de bouw van de nieuwe toren start in maart 2023. Een speciaal geval, dat als een trapje over het water hangt. Stabiliteittechnisch geen makkelijke opdracht, er moeten 17 funderingspalen komen om het gebouw recht te houden.

5 miljoen euro
Het hele project om de Watersportbaan op te waarderen kost 5 miljoen euro. De Vlaamse overheid voorziet de helft van de centen, de andere helft komt van de stad Gent.