WC-rol Design Museum Gent na moeizaam transport aangekomen bij Verbeke Foundation

De bekende wc-rol van het Design Museum in Gent heeft een nieuwe thuis. Na een moeizaam transport is hij aangekomen in de Verbeke Foundation langs de E34 in Kemzeke. Daar zal de wc-rol ingericht worden als slaapplaats.

Jarenlang deed het opmerkelijke kunstwerk van Lode Van Pee dienst als toiletgebouw achteraan het Design Museum. Maar daar moest de wc-rol plaatsmaken voor een nieuwe vleugel. En dus werd er een overnemer gezocht. Geert Verbeke, kunstverzamelaar en bezieler van de Verbeke Foundation, kocht de wc-rol over.

"20 centimeter hoger en het was niet gelukt"
Het transport was een huzarenstukje, want de wc-rol is vijf meter hoog en meer dan vijf meter breed. "De tramsporen en tramdraden waren een probleem", vertelt Geert Verbeke van de Verbeke Foundation. "Maar het is overal nipt gelukt. Mocht het 20 centimeter hoger zijn, was het niet gelukt. Hij is mooi in een stuk naar hier gekomen. Ik had niet gedacht dat dat zou lukken."

Plekje naast maag-darmstelsel
Voor het transport moesten vijf vergunningen aangevraagd worden. Eén voor elke gemeente waar het transport passeerde. Maar nu is de wc-rol dus op zijn bestemming aangekomen. Het is de bedoeling dat er op termijn in overnacht kan worden. "Wij hebben nog een andere slaapplaats, het maag-darmkanaal. Dat en de wc-rol, het zijn twee dingen die bij elkaar passen."