Wellicht ook zichtbaar vanuit de ruimte: Jempi's Kersthuisje in Olsene

Elk jaar weer zie je ze her en der opduiken, de kerstfanaten die hun huizen met talloze lichtjes en attributen optuigen, zodat geen mens er nog naast kan kijken.

Ruim een maand voor kerst duwen ze de stekker in het stopcontact, doorgaans met letterlijk oogverblindend resultaat. Voor de een is het een krankzinnig opbod van energieverslindende überkitsch, voor de ander het toppunt van eindejaarsgezelligheid.

 

Jempi Tytgat in Olsene doet het al zestien jaar. Hij is wellicht met voorsprong de ongekroonde koning van de kersthuisjesbezitters. Elk jaar tooit hij zijn huis en tuin met nog meer lichtjes en attributen dan de vorige keer. In september begint hij er aan, om tegen eind november klaar te geraken. Een uit de hand gelopen hobby, die hij overhield aan zijn jarenlange job als klusser in verschillende pretparken. Voorlopige eindsom dit jaar: maar liefst 190.000 lichtjes.

 

Opmerkelijke zelfgemaakte decorstukken zijn een acht meter hoge Eiffeltoren en een waterput waaruit een kerstman opduikt.

Het Olsense kerstparadijs blijft dan ook niet onopgemerkt, elk jaar krijgt Jempi zo’n 12.000 bezoekers over de vloer. Dit jaar hoopt ie het coronadipje van vorig kerst goed te maken, want hij mag weer binnen mensen ontvangen. Wie er in wil, moet een coronapas tonen en een mondmasker op.