vrijdag 14 juni
19°C
65 km

Werken aan zwart kruispunt gestart: "We staan hier met een dubbel gevoel", zegt familie van overleden Nikita

Vier jaar na het dodelijke ongeval van de 16-jarige Nikita, is de heraanleg van het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de Orchideestraat begonnen. De werken, waarbij ook andere kruispunten worden aangepakt, zullen twee jaar duren.

Op 19 februari 2018 kwam de 16-jarige Nikita Everaert om het leven, toen ze op de fiets naar school werd aangereden door een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde op het kruispunt van de Antwerpsesteenweg en de Orchideestraat, waar het op- en afrittencomplex van de R4 is. Dat kruispunt stond al 20 jaar op de zwarte lijst met gevaarlijke kruispunten. 

"Dubbel gevoel"
Samen met de familie van Nikita bracht Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) een bezoek aan het kruispunt. "Vandaag sta ik hier echt wel met een dubbel gevoel", zegt Kathy Deweweire, de mama van Nikita. "Enerzijds enorm dankbaar voor minister Lydia Peeters, maar anderzijds, hadden haar voorgangers het in 2002 gedaan zoals het eigenlijk had moeten gebeurd zijn, dan was Nikita nog bij ons en was dat nooit gebeurd."

"Het is echt onaanvaardbaar", vervolgt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. "Dit kruispunt stond op de historische lijst met gevaarlijke punten, een lijst van 2002. Desalniettemin moeten we na 20 jaar vaststellen dat het nog altijd niet is aangepakt. Toen ik pas bevoegd werd voor Mobiliteit en Openbare Werken, bleek dat er nog altijd 34 punten van die historische lijst van 2002 niet opgelost waren. Ik heb dan ook onmiddellijk gezegd, daar moet alle prioriteit aan gegeven worden."

Conflictvrije kruispunten
Een witte fiets op de plek van het ongeval, herinnert voorbijgangers dagelijks aan de tragische gebeurtenis van vier jaar geleden. Vandaag kreeg de ghostbike een nieuwe, voorlopige plek, omdat de heraanleg van het kruispunt nu echt gestart is. Dat deel van de N70-Antwerpsesteenweg wordt nu volledig aangepakt. De verschillende kruispunten tussen de Herman Teirlinckstraat en Lochristi worden veiliger en conflictvrij gemaakt.

"Dat betekent dat niemand gelijktijdig groen licht heeft om zich te verplaatsen" zegt minister Peeters. "Er komen ook vrij liggende fietspaden, verhoogde fietspaden, veilige oversteekplaatsen. Kortom, heel wat grote infrastructuurwerken en dat voor een kostenplaatje van 6,7 miljoen euro."

"Nikita was een vechter"
De familie van Nikita is blij dat de werken zijn gestart. Mama Kathy heeft zich daar de afgelopen jaren mee voor ingezet. "Voor Nikita. Want Nikita was altijd een vechter. Wij weten als geen ander hoe het voelt om 's morgens je kind naar school te laten vertrekken en 's avonds niet meer te zien thuiskomen"