Wetenschappers van de UGent roepen op om kruisspinnen te tellen

Kruisspinnen, ze zijn een beetje eng, maar ze zijn erg nuttig. En daarom vragen wetenschappers van de UGent samen met Natuurpunt en ARABEL om kruisspinnen te tellen. Zo willen de wetenschappers te weten komen hoe de spinnen zich aanpassen aan het leven in de stad. 

Het is volop het seizoen van de kruisspinnen. In veel tuinen, zowel in natuurlijk gebied als midden in de stad, hangen momenteel heel wat spinnenwebben. “Het lijkt er dus op dat ze zich succesvol kan aanpassen aan het leven in de stad, maar of het echt goed gaat met de kruisspin weten we eigenlijk niet zeker”, zegt Bram Vanthournout, bioloog aan de UGent. “Van verschillende insectenpopulaties worden grote dalingen gerapporteerd, maar van spinnen – een spin is geen insect! – bestaan er slechts weinig monitoringdata op lange termijn.”

Muggen en vliegen
Daarom roepen ze iedereen op om de spinnen te tellen. Overdag én 's nachts. Zo willen de wetenschappers meer leren over de effecten van de stad, maar ook over het aantal kruisspinnen, waar ze voorkomen en hoe klimaateffecten een invloed hebben. Want, zeggen de wetenschappers, de evolutie van de spinnen heeft ook gevolgen voor de mens. Want de dieren zijn essentieel om bijvoorbeeld het aantal muggen en vliegen onder controle te houden. Wie deelneemt aan de telling kan de resultaten invoeren op www.mijntuinlab.be. Daar vind je ook alle informatie.