Wetenschapsbattle moet kinderen warm maken voor STEM-opleiding

De kinderen van GO! basisschool De Wijze Eik organiseerden vandaag een Wetenschapsbattle in het Universiteitsforum van Gent. 5 wetenschappers kwamen daarvoor hun ruimteonderzoek uitleggen, aan een publiek van duizenden lagereschoolkinderen tijdens een spannende show, waar ook astronaut Dirk Frimout zijn opwachting maakte.

De plasgasfabriek van wetenschapper Maurijn was een van de 5 ruimteonderzoeken die vandaag voorgesteld werden tijdens de Wetenschapsbattle van GO! basischool De Wijze Eik. Daarover was iedereen laaiend enthousiast. Met het evenement leerden al deze kinderen vandaag op een speelse manier kennismaken met de wetenschap, en de school hoopt hen zo te inspireren tot het kiezen van STEM-vakken. En dat is een goede zaak, vindt ook astronaut Dirk Frimout, want kinderen krijgen anders te weinig te horen over de ruimte in school.

Dirk Frimout, astronaut: "Ja, ik heb dat beaamt, en dat is natuurlijk spijtig, want die jongeren staan daarvoor open, ze zijn zeer geinteresseerd. Als je over de ruimte spreekt naar jongeren, dan luisteren ze. En de ruimtevaart dekt zoveel disciplines. Ik zeg altijd, de jongeren moet je motiveren voor de ruimte, dat is niet altijd thuis dat ze dat krijgen, dat hangt ervan af. Maar als we ze soms, zoals nu, als we ze overtuigen dat dat interessant is, dan gaan ze dat volgen en daar misschien later hun beroep van maken.