Wit-Gele Kruis geeft haar stichter een gedenkplaat

In Gent is vanmorgen een gedenkplaat onthuld voor Henri Van de Putte, de oprichter van het Wit-Gele Kruis. De gedenkplaat hangt aan de woning van Henri Van de Putte in de Groot-Brittannielaan, die nu nog steeds in handen is van de familie. Henri Van de Putte richtte in 1937 het Wit-Gele Kruis op, een organisatie voor thuisverpleging. Vandaag, 85 jaar later, verzorgen de verplegers van het Wit-Gele Kruis samen 65.000 patienten en zijn ze niet meer uit de zorgwereld weg te denken.

Onder luid applaus van alle kinderen en kleinkinderen van Henri Van de Putte werd de gedenkplaat ter ere van hem vanmorgen plechtig onthuld. Henri Van de Putte woonde in dit huis aan de Groot-Brittannielaan in Gent en richtte in 1937 het Wit-Gele-Kruis op. De allereerste organisatie voor thuisverpleging. Het Wit-Gele Kruis bestond in de jaren dertig al in Nederland maar Van de Putte nam het idee mee naar Gent. Vandaag, 85 jaar later, is het Wit-Gele Kruis uitgegroeid tot een grote organisatie met 7000 verplegers en 65.000 patienten. De kinderen en kleinkinderen van Henri Van de Putte zijn dan ook erg fier op hun vader en grootvader.

Henri Van de Putte, kleinzoon: "Mijn grootvader is van 1897en in 1971 gestorven, hij was gastro en theoloog radioloog in die tijd kon dat nog, schepen van de stad gent tussen 1944 en 1965 vooral een geneesheer bezorgd om zijn patienten hij wou het lijden verlichten van de patienten en de mensne genezen, ook qua ziel en qua geest, mijn grootvader was een inspirerende man, een actieve figuur en bezeten voor geneeskunde".

Evolutie van de thuisverpleging 

Henri Van de Putte richtte een eerste dienst van thuisverpleging op in 1937 in Gent. Maar het Wit-Gele Kruis kende heel snel een grote groei en op korte tijd werden er ook in andere steden en gemeenten lokale afdelingen van het Wit-Gele Kruis opgericht. In die 85 jaar heeft ook de thuisverpleging een grote evolutie doorgemaakt. En in een tijd zoals vandaag, waarin heel wat senioren het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen, is de thuisverpleging van onder meer het Wit-Gele Kruis van cruciaal belang. En het feit dat een Gentenaar 85 jaar geleden de aanzet gaf voor de allereerste thuisverplegingsdienst in ons land, mag dan ook niet vergeten worden, vinden ze in Gent.