Wonen in 100 jaar oude koetshuizen

In de Vrouwenstraat in Wondelgem staan nog enkele historische koetshuizen en stallingen uit 1920. Ondertussen staan de gebouwen al enkele jaren leeg, maar binnenkort krijgen ze een tweede leven als duurzame woningen.

Bij de renovatie van de koetshuizen houdt de projectontwikkelaar rekening met de geschiedenis: historische elementen blijven bewaard. In de gebouwen werden vroeger volbloedpaarden ondergebracht.

“Om zoveel mogelijk originele elementen te behouden maar toch te voldoen aan de hedendaagse normen qua comfort en duurzaamheid, voerden we samen met de Dienst Monumentenzorg van de stad Gent een diepgaand onderzoek”, vertelt Frederik Van Vooren van projectontwikkelaar Istoir.

Gebouw binnen het gebouw
Er is een grondige renovatie nodig om te voldoen aan de huidige normen en om de originele elementen te bewaren. Geen makkelijke opdracht, vooral ook om de authentieke buitenschil en gevelmetselwerk van de koetshuizen te bewaren. Om tegelijk ook te voldoen aan de huidige normen, zal het box-in-box-principe worden toegepast: dan wordt een extra bouwschil gebouwd binnenin het bestaande gebouw.

Geothermie
Het project moet ook duurzaam zijn, en daarvoor gebruikt de projectontwikkelaar geothermie. Elke woning krijg een geothermische boring, tot wel 150 meter diep. Via een bodemwarmtepomp komt aardwarmte naar boven voor warm water en de vloerverwarming. En in de warmere seizoenen zorgt de warmtepomp voor koeling via de vloer.

Ondertussen zijn al 9 van de 12 woningen verkocht. Wil je zelf je thuis maken in zo’n oud koetshuis? Dan moet je er wel wat centen voor over hebben. De prijzen starten aan 440 000 euro.