donderdag 28 maart
12°C
71 km

Yves schenkt opmerkelijke collectie oorlogsbrieven aan de stad Gent

Gentenaar Yves De Landsheer heeft vanmorgen een bijzondere schenking gedaan aan het Stadsarchief in Gentbrugge, beter bekend als de Zwarte Doos. Hij bracht een tachtigtal brieven en twintig foto`s mee uit de tijd dat Gent werd bevrijd door Canadese soldaten, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tussen zijn grootouders en de Canadese soldaat Roy onstond er een mooie vriendschap, en ze schreven elkaar dikwijls mooie en lange brieven. Die brieven worden nu voor het nageslacht bewaard.

Gentenaar Yves De Landsheer ontdekte zo`n tien jaar geleden, als bij toeval, de briefwisseling tussen z`n grootouders en een Canadese soldaat. In 1944 werd Gent bevrijd van de Duitse bezetter, en daarmee kwam meteen een eind aan de barre Tweede Wereldoorlog. `t Waren vooral Canadese soldaten die hier in Gent op bevrijdingsmissie waren, en velen onder hen werden een paar dagen tot zelfs een paar weken ondergebracht bij de plaatselijke bevolking om even tot rust te komen. Ook de grootouders van Yves en z`n moeder die toen elf jaar was, stelden hun deur open voor de Canadese soldaat Roy Mc Cleod. 

Yves De Landsheer, schenker: "Ik vermoed dat het fantastisch moet geweest zijn, na al die jaren van bezetting eindelijk bevrijd worden door Canadezen, ook door Polen, maar het waren vooral Canadezen waar mijn grootouders mee in contact kwamen, en dat klikte direct, Ze hebben dat dan ook nog stevig gevierd, als je de brieven leest, dan lees je dat ze wat zigzag liepen, wellicht van de sterke drank of van bier, en ook de dankbaarheid voor de goede zorgen die ze kregen, en ja, fantastisch iets om dat allemaal te lezen eigenlijk".

TEKST OP BEELD 2
In de schoendoos die Yves in het huis van z`n ouders vond, zaten ongeveer tachtig brieven en een twintigtal foto`s, allemaal verstuurd tussen Gent en Canada, van 1944 tot 1946. In het Stadsarchief de Zwarte doos in Gentbrugge werken ze al een tijdje aan de `collectie van de Gentenaar`. Een digitaal archief van het Gentse culturele efgoed. Deze oorlogsbrieven uit 1944 passen daar dan ook perfect in.