woensdag 31 mei
23°C
33 km

Zelzate bundelt zorg in Eerstelijnszorghuis BreedOnthaal

In Zelzate heeft het Breed Onthaal zijn deuren geopend. Dat is een eerstelijnshuis waar huisartsen, psychologen en andere hulpverleners samen onder één dak zitten. Zo vinden Zelzatenaren vlotter de juiste ondersteuning. Elke inwoner kan nu drie keer per week zonder afspraak binnenlopen voor een gesprek. 

Huisartsen in Zelzate trokken al langer aan de alarmbel. De nood aan psychologische en maatschappelijke ondersteuning in de regio is hoog. De hulpverlening is versnipperd en mensen moeten dikwijls naar Eeklo of Gent om iemand te spreken. Maar dat is vaak een brug te ver.

Frank Van Steenkiste - hoofdarts PC Sint-Jan-Baptist: "De bedoeling is om een onthaal te creeren waar mensen met al die vragen rond levensdomeinen rond huisvesting, job, reintegratie, maar evengoed ook zorg voor zichzelf of psychlogische zorg op een plaats terecht kunnen en dan gepast, snel en efficient doorverwezen worden".

Mensen uit verschillende sectoren van de zorg komen elkaar hier tegen, waardoor overleg en doorverwijzing sneller gaat. Het idee komt van psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist. Ook daar stellen ze vast dat mensen uit de regio te moeilijk hun weg vinden naar psychologische zorg. De gemeente Zelzate, de Koning Boudewijnstichting en een tiental vzw's sprongen mee op de kar.